În august 2020, Autoritatea pentru Digitalizarea României a deschis procedura de preselecție (la nivel național) a Centrelor de Inovare Digitală care ar urma să fie propuse pentru includerea în rețeaua European Digital Innovation Hubs. Cu această ocazie, Market Watch a publicat articolul ASTEGI intitulat Centrele de inovare digitală - o șansă pentru România? 
O versiune extinsă a articolului este disponibilă la adresa: 
https://www.link2nano.ro/acad/STMS/docs/MW_septembrie_2020_versiune_extinsa.pdf

Save the date! 29 – 30 septembrie 2020

Anul acesta ”EPOSS & EPSI Annual Forum 2020” se va derula in format digital.

Evenimentul se va concentra în special pe sistemele inteligente pentru aplicații în sport și asistență medicală și vor fi abordate  probleme legate de mediul durabil și sănătos și tehnologiile cheie de integrare pentru sisteme inteligente flexibile și ușor de purtat.

ECSEL JU, parteneriatul public privat în nanoelectronică la nivel european, organizează la București (Palatul Parlamentului, 17-18 iunie 2019) al 3-lea Simpozion ECSEL JU, al cărui program preliminar apare aici  http://ecseljusymposium2019.eu/. Evenimentul este organizat sub auspiciile exercitării de către România a Președinției Consiliului UE și este o întâlnire extrem de importantă în perspectiva Horizon Europe (2021-2027). Ea va reuni specialiști din mediul academic și din industrie sub deviza asigurării suveranității Europei în domeniul digital. Organizarea în România a acestui eveniment european de amploare va fi o oportunitate deosebită pentru actorii interesați să stabilească contacte pentru viitoarele propuneri de proiecte și nu numai.

În articolul „De la carieră personală la strategie națională” publicat în revista „Market Watch” nr 211 din ianuarie-februarie 2019 (http://www.marketwatch.ro/articol/16381/De_la_cariera_personala_la_strategie_nationala/) dr. ing. Petru Dan argumentează următoarele. România traversează o perioadă istorică critică. Decalajul față de țările dezvoltate se accentuează, inclusiv – sau mai ales – în domeniile economice și științifice avansate. Impactul asupra societății, și, în particular, asupra profesioniștilor este dramatic. Pe termen lung acestea ar putea antrena țara într-un cerc vicios devastator. Cariera profesională individuală nu este decuplată de nivelul și ritmul de dezvoltare la nivel național. Planificarea strategică la nivel național este un imperativ urgent, atât pentru țară în contextul geo-politic global, cât și pentru actorii instituționali, respectiv pentru profesioniștii individuali. Fără o perspectivă coerentă și sustenabilă la nivel macro, eforturile la nivel micro riscă să se disipeze fără finalitatea așteptată. Poziționarea la nivel macro condiționează competitivitatea la nivel micro. Acest eseu-pledoarie încearcă să demonstreze că între cariera profesională personală și contrucția strategică națională se poate stabili o conexiune activă. 

 

 

În articolul Tehnologiile generice și industriale în context european și național publicat de acad. Dan Dascălu în revista Market Watch (ianuarie – februarie 2019) se afirmă, cităm Asociația ASTEGI își propune - printre altele – să colaboreze în definirea unui domeniu de tehnologii de perspectivă, la evaluarea competențelor existente în țară și a domeniilor de aplicație de interes, contribuind astfel la elaborarea unei strategii naționale. Rolul asociației este legat în special de conexiunea cu industria și de accelerarea procesului de inovare. Echipa care a demarat această activitate ....... are o expertiză relevantă pe această linie. Textul complet al articolului este accesibil aici.

Subcategorii

EXCELNANO (Excelență Europeană în Nanotehnologie, Academia Română), 6-7 noiembrie 2018. Evenimentele grupate sub acest titlu au fost organizate de Academia Română, Secția de Știința și Tehnologia Informației, Comisia pentru Știința și Tehnologia Microsistemelor (www.link2nano.ro/acad/STMS), în parteneriat cu  Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie – IMT București (www.imt.ro). Pe baza hotărârii Biroului Prezidiului Academiei Române din 27 noiembrie 2018, pagina Comisiei menționate este acum accesibilă direct de pe site-ul Academiei, la adresa http://www.academiaromana.ro/academia2002/acadrom/pag_comisii.htm

Activități în curs de desfășurare

Toogle Left