1.    Evenimentul ECSEL 2020 Symposium are loc online la data de 24 iunie 2020 (reamintim că ediția 2019 a avut loc la București). Participarea este gratuită, dar înscrierea este obligatorie, a se vedea  https://www.ecsel.eu/ecsel-ju-symposium-2020-brussels. Pandemia de COVID-19 a confirmat faptul că transformarea digitală are un impact covârșitor asupra economiei: de la agricultură la serviciile publice, de la industrie la administrația publică. Această evoluție este susținută de inteligența artificială, securitatea cibernetică, creșterea conectivității, senzori, edge computing, etc., asigurând stimularea industriei și utilizarea forței de muncă, critice pentru revenirea din prezenta criză, dar și pentru menținerea competitivității tehnologice a Uniunii Europene în competiția globală.

2.    Recent a fost lansat proiectul “CEntru Suport pentru cooperare europeană în MIcro- și Nanotehnologii (CESMIN)”, finanțat din Programul Operațional Competitivitate și coordonat de către Dr. Carmen Aura Moldovan (INCD-Microtehnologie). Proiectul urmează să promoveze participarea României la Horizon Europe (2021-2027) și la cooperarea europeană în general. Detalii apar la adresa: https://www.imt.ro/CESMIN/.

3.    Prezentarea Arhitectura noilor Programe Operaționale în acord cu cele 5 Obiective Strategice ale Politicii de Coeziune 2021-2027, redactată de către  Prof. emerit Aurelia Meghea, Sef Birou Proiecte și Granturi a fost afișata de către Academia Română la adresa https://acad.ro/birouProiecte/doc2020/d0618-ArhitecturaNoilorProgrameOperationale2021-2027.pdf.

4.    Ultimul număr din revista Academica, aprilie-mai 2020, accesibil la adresa https://acad.ro/academica2002/pag_academica_crt.htm, publică o serie de trei articole legate de tehnologia digitală: Valul digitalizării invadează realitatea fizică (Dan Dascălu), Sistemele ciber-fizice o oportunitate pentru România (Andreas Wild), Senzori inteligenți și tehnologia Big Data pentru aplicații spațiale (Mihai Datcu).

5.    Numărul  special al revistei ROMJIST (editat de acad. H-N Teodorescu) dedicat aplicațiilor tehnologiei informației în situații de criză, cu accent pe actuala criză  provocată de pandemia SARS-CoV2, unul dintre primele asemenea numere speciale de revistă ISI publicate in lume, a fost deja inclus in WEB of Science (Core Collection). Numărul este accesibil la adresa https://www.romjist.ro/contents-80.html.

6.    Un nou proiect INCD Microtehnologie (IMT București), condus de un cercetător întors din Singapore, este dedicat realizării testării la domiciliu a prezenței coronavirusului; detalii la: https://buletin.de/bucuresti/video-cercetatorii-romani-lucreaza-la-fabricarea-unui-kit-pentru-testarea-covid-19-la-domiciliu-cercetator-daca-altii-pot-noi-de-ce-nu-am-putea/.

Toogle Left