1.    Tehnologia informației și pandemia – număr special al ROMJIST. Un număr special al Romanian Journal for Information Science and Technology (ROMJIST), publicație a Academiei Române (Editor-invitat acad. Horia-Nicolai Teodorescu), va fi dedicat situațiilor de criză (incluzând actuala pandemie declanșată de noul coronavirus). Chemarea de articole de cercetare (termen limită – 5 mai 2020) este accesibilă la adresa https://www.romjist.ro/Special_issue-IST_in_Crises.pdf. Tematica se referă, prontre altele,  la gestionarea situațiilor de criză cu cele mai noi tehnologii (cum sunt Big Data și Machine Learning). Este menționată și utilizarea inteligenței artificiale (Artificial Intelligence) în epidemiologie. Prezintă interes și echipamentele și dispozitivele legate de monitorizarea stării pacienților la distanță, pentru evitarea contactelor cu personalul medical). Menționăm faptul că nanotehnologia și microsenzorii intră în profilul obișnuit al revistei (www.romjist.ro). Fără îndoială, numeroase progrese sunt raportate acum în lume, cum ar fi (Nano Magazine) realizarea unor teste COVID-19 de nouă generație, v.  https://www.worldnanofoundation.com/comparison-of-1st-and-2nd-generation-covid-19-antibody-tests.

2.    O analiză fără menajamente a actualei situații de criză din România apare la adresa https://cursdeguvernare.ro/. O dezbatere live poate fi urmărită pe această pagină și pe  https://www.facebook.com/CursDeGuvernare.ro/ (9 aprilie 2020, orele 15.30-18.30). Este vorba de „CoronaDigitalizarea: Soluții de accelerare a interacțiunii on-line dintre stat și companii”.

3.    O dezbatere mai amplă este facilitată de inițiativa  Smart Everything Everywhere (https://see40.org/), care lucrează pentru integrarea României în piața digitală unică europeană. Între 9 și 12 aprilie 2020 va avea loc o dezbatere globală asupra crizei. Înregistrarea pentru participare se poate face la adresa https://theglobalhack.devpost.com/. Un eveniment similar va fi organizat la scară europeană în perioada 24-26 aprilie 2020, https://www.startupcafe.ro/coronavirus-covid-19/hackathon-inovare-romania.htm?hpHN. Consultarea este orientată spre prezentare de soluții inovatoare și schimb de experiență.

4.    Impactul sistemelor ciber-fizice asupra societății și a industriei, a fost un eveniment-dezbatere organizat de Academia Română, împreună cu ASTEGI, la data de 20 februarie 2020. Pe pagina http://www.link2nano.ro/acad/D-CPS/info-postevent.php se găsesc numeroase informații legate de comunicările prezentate, dezbaterile de la masa rotundă universitate – industrie, ecourile ulterioare în media și alte informații. O prezentare sintetică a evenimentului apare în Market Watch, v. http://www.marketwatch.ro/articol/16789/O_initiativa_care_urmeaza_dezbaterii_Impactul_sistemelor_ciber-fizice_asupra_societatii_si_a_industriei_/. Grupul de lucru care a pregătit evenimentul a propus și o inițiativă strategică, orientată în principal pe parteneriatul public privat, v.  http://www.link2nano.ro/acad/D-CPS/Initiativa_strategica.pdf. Utilizarea fondurilor europene ar fi fost esențială pentru materializarea acestei propuneri. Din nefericire pandemia cu noul coronavirus a bulversat complet acest gen de finanțare, după cum se poate vedea și de pe pagina http://mfe.gov.ro/comunicare/comunicate-de-presa/. În plan strict tehnologic, actuala criză nu a făcut decât să confirme utilitatea sistemelor ciber-fizice (de pildă prin monitorizarea la distanță a stării de sănătate, conducerea autonomă a vehiculelor, controlul calității mediului, robotizarea unor procese din industrie și comerț, etc.). Rămâne de văzut ce va putea face în domeniu cheie al noii revoluții industriale activitatea de educație, cercetare și inovare din România.

5.    Cea de a doua ediție a Forumului Românii în micro- și nanoelectronică (organizată de Academia Română în colaborare cu Universitatea POLITEHNICA din București și asociația ASTEGI), programată inițial pentru 15-17 iunie 2020, a trebuit să fie amânată (cel mai probabil pentru anul 2021). Unii dintre invitații din diasporă nu și-au contramandat (încă) deplasarea la București și se ia în considerare posibilitatea unui eveniment cu participare on-line, posibil pe linia noului Nanotechnology Chapter Romania, a cărui formare a fost aprobată recent de către IEEE Nanotechnology Council (https://ieeenano.org/)

6.    The 26th World Smart Systems and Micromachine Summit a fost replanificată pentru luna mai 2021, la București, în organizarea INCD Microtehnologie. Tema ediției care trebuia să aibă loc în mai 2020 era Climate change -  understanding the causes, monitoring the effects and define the mitigation actions. Nu este însă deloc sigur că această tematică va fi păstrată în 2021. Informații suplimentare vor putea fi găsite la adresa https://mms2020.imt.ro/). Sugestie. Summit-ul este de regulă o manifestare închisă (participare pe bază de invitație). S-ar putea propune ca anumite sesiuni să fie înregistrate video și făcute publice pe YouTube.

Toogle Left