Acest buletin electronic este editat de ASTEGI in cooperare cu Comisia de Știința și Tehnologia Microsistemelor (STMS) a Academiei Române, a se vedea http://www.link2nano.ro/acad/. ASTEGI este un ONG care are drept scop promovarea în România a educaţiei, cercetării şi inovării în domeniul tehnologiilor generice şi industriale, de importanţă strategică pentru competitivitatea europeană. Buletinul conține informații despre activitati din tara si din strainatate care au legatura cu promovarea, dezvoltarea si utilizarea tehnologiilor de mai sus.

Eventuale contribuții la conținutul acestui buletin electronic pot fi transmise prin e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Cei care doresc să primească Buletinul își pot trece adresa de e-mail în rubrica „Abonare newsletter" din partea dreaptă a paginii, fără nici un fel de obligație. După transmiterea formularului prin apăsarea butonului „Abonare”, se va afișa mesajul „Un e-mail v-a fost trimis pentru confirmarea abonării dvs.”, apoi veți primi un link de confirmare prin e-mail. Abonarea este finalizată numai după ce accesați link-ul respectiv. Dacă nu primiți mesajul în Inbox, vă rugăm să verificați în Spam/Bulk.

Dezabonarea se poate face oricând folosind link-ul de la finalul fiecărui buletin transmis.

1.    Informații după eveniment. EuroNanoForum 2019 (București, Palatul Parlamentului, 12-14 iunie 2019), https://www.euronanoforum2019.eu/ a avut tematica Progresul în nanotehnologie și materiale avansate la Orizontul 2020 și dincolo de acesta.  Datorită organizatorului local, INCD Microtehnologie (IMT București, www.imt.ro), prezența României în acest eveniment internațional a fost vizibilă prin comunicări invitate, numeroase postere și workshop-ul Romanian infrastructures, care a grupat un număr de prezentări excelente, listate la adresa https://www.euronanoforum2019.eu/workshops-ro-infrastructures/.

2.   Informații după eveniment. Un alt eveniment european organizat în perioada Președinției Consiliului UE exercitate de România  fost al 3-lea Simpozion ECSEL JU (București, Palatul Parlamentului, 17-18 iunie 2019), a se vedea http://ecseljusymposium2019.eu/. Un articol despre acest simpozion va apare în numărul iulie-august al revistei Market Watch,  http://www.marketwatch.ro/. Organizarea – excelentă - a aparținut integral organizației de la Bruxelles (Electronic Components and Systems for European Leadership – Joint Undertaking), iar prezența actorilor români a fost puțin vizibilă. Importanța evenimentului și problemele cu care se confruntă în țara noastră cei interesați sau implicați au fost reflectate pe larg în emisiunile din 17 și 18 iunie ale emisiunii Știința în cuvinte potrivite (realizatori și moderatori Corina Negrea și Dan Manolache), la Radio România Cultural. Înregistrările celor două emisiuni (în transmisie directă de la simpozion) sunt disponibile la adresa https://radioromaniacultural.ro/stiinta-in-cuvinte-potrivite-in-direct-de-la-simpozionul-ecsel-joint-undertaking-2019-palatul-parlamentului-17-18-iunie-2019/.

3.    Strategia domeniului  și simpozionul din 19 septembrie 2019, la Academia Română. Cu sau fără impulsuri din partea autorităților de resort, Academia Română a continuat eforturile de conturare a unei politici legate de tehnologiile informației. Ne vom referi aici exclusiv la eforturile depuse de grupul de strategie al Comisiei de Știința și Tehnologia Microsistemelor (http://www.link2nano.ro/acad/), în tandem cu Asociația pentru Tehnologii Generice și Industriale (ASTEGI), cu consultarea reprezentanților facultăților de profil din București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, precum și a unor specialiști din companii multinaționale care activează în România. În perspectiva specializării inteligente care ar urma finanțate prin programul de fonduri structurale 2021-2027, a fost promovat conceptul de sisteme ciber-fizice (a se vedea http://www.marketwatch.ro/articol/16489/Sistemele_ciber-fizice_In_centrul_unei_furtuni_tehnologice_perfecte/) și propunerea ca acestea să fie principalul obiectiv al unor innovation hubs dezvoltate în jurul unor centre universitare din România, într-o colaborare public-privată. Aceste propuneri vor fi discutate cu ocazia Simpozionului Jubileul cercetării românești în dispozitive semiconductoare/microelectronică și perspective de evoluție a domeniului în România (Academia Română, 19 septembrie 2019). Informații despre acest eveniment vor fi difuzate în timp util.

4.    Nanotehnologia ar putea face și ea obiectul specializării inteligente în contextul menționat mai sus. Ediția a 18-a a Seminarului Național de Nanoștiință și Nanotehnologie (SNN 2019, Iași, 24 octombrie 2019), organizat de Academia Română (cu concursul Institutului de Chimie Macomoleculară Petru Poni și suportul tehnic al ASTEGI), va etala principalele realizări științifice ale unor colective din țară care au preocupări în domeniu. Instituțiile invitate și-au desemnat deja reprezentanții, iar programul se va afișa pe http://www.link2nano.ro/acad/SNN/ în luna septembrie 2019.

5.    Un alt eveniment la Iași (21-23 noiembrie 2019) este a 7-a ediție a IEEE EHB conference (E-Health and Bioengineering). Ne face plăcere să remarcăm încă odată activitatea multidisciplinară a IEEE, cea mai mare organizație profesională din lume. De pe site-ul conferinței www.ehbconference.ro aflăm că se mai pot trimite lucrări până la 15 septembrie a.c. Organizatorul local este Universitatea de medicină și Farmacie din Iași.

6.    Ministerul Cercetării și Inovării invită la o Consultare publică organizată de Comisia Europeană în legătură cu detalierea și implementarea programului Horizon Europe (2021-2027), v. http://www.research.gov.ro/ro/articol/5061/lansat-o-consultare-publica-privind-modul-in-care-programul-orizont-europa-ar-trebui-sa-fie-detaliat-i-implementat-prin-planul-strategic-2021-2024-ca-parte-a-procesului-de-definire-a-acestuia.

1.    Ultimele informații legate de EuroNanoForum 2019 (București, Palatul Parlamentului, 12-14 iunie 2019), Pe site-ul https://www.euronanoforum2019.eu/ au apărut noi informații legate de programul Forumului, inclusiv lista invitaților (actualizată la data de 15 mai). S-a prelungit până la 20 mai 2019 termenul limită de trimitere a rezumatelor pentru expunere de postere. Vă rugăm să luați notă că plata taxei de participare trebuie făcută până la data de 31 mai 2019. Alte informații. Organizatorul local al evenimentului este INCD Microtehnologie (IMT București, www.imt.ro). Tematica evenimentului este legată de Progresul în nanotehnologie și materiale avansate la Orizontul 2020 și dincolo de acesta.  Sunt invitați specialiști din cercetare și industrie, se discută politici și strategii.

1.    În România se desfășoară EuroNanoForum 2019 (București, Palatul Parlamentului, 12-14 iunie 2019), https://www.euronanoforum2019.eu/. Este vorba de un eveniment organizat de Comisia Europeană la fiecare 2 ani, în țara care deține la momentul respectiv Președinția Consiliului UE. Organizatorul local al evenimentului este INCD Microtehnologie (IMT București, www.imt.ro). Tematica evenimentului este egată de Progresul în nanotehnologie și materiale avansate la Orizontul 2020 și dincolo de acesta.  Sunt invitați specialiști din cercetare și industrie, se discută politici și strategii. Se anticipează circa 1000 de participanți din Europa și nu numai. În acest moment este deschisă înregistrarea la eveniment și se pot trimite propuneri de postere până la data de 10 mai 2019.

Toogle Left