Acest buletin electronic este editat de ASTEGI in cooperare cu Comisia de Știința și Tehnologia Microsistemelor (STMS) a Academiei Române, a se vedea http://www.link2nano.ro/acad/. ASTEGI este un ONG care are drept scop promovarea în România a educaţiei, cercetării şi inovării în domeniul tehnologiilor generice şi industriale, de importanţă strategică pentru competitivitatea europeană. Buletinul conține informații despre activitati din tara si din strainatate care au legatura cu promovarea, dezvoltarea si utilizarea tehnologiilor de mai sus.

Eventuale contribuții la conținutul acestui buletin electronic pot fi transmise prin e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Cei care doresc să primească Buletinul își pot trece adresa de e-mail în rubrica „Abonare newsletter" din partea dreaptă a paginii, fără nici un fel de obligație. După transmiterea formularului prin apăsarea butonului „Abonare”, se va afișa mesajul „Un e-mail v-a fost trimis pentru confirmarea abonării dvs.”, apoi veți primi un link de confirmare prin e-mail. Abonarea este finalizată numai după ce accesați link-ul respectiv. Dacă nu primiți mesajul în Inbox, vă rugăm să verificați în Spam/Bulk.

Dezabonarea se poate face oricând folosind link-ul de la finalul fiecărui buletin transmis.

1.    FOARTE URGENT. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene organizează în perioada 8-16 februarie consultări legate de actualizarea Planului Național de Redresare și Reziliență. Este vorba de dezbateri publice, la carevă puteți înscrie și Dumneavoastră. Programul și formularul de înscriere pentru participare se găsesc pe pagina https://mfe.gov.ro/inscrieri-deschise-la-dezbaterile-publice-pentru-actualizarea-planului-national-de-redresare-si-rezilienta/ .

2.    URGENT (până la 15 februarie 2021). Exprimați-vă interesul pentru Inițiativa europeană dedicată microelectronicii. România este unul dintre cele 18 State Membre semnatare ale Declarației comune privind inițiativa europeană pentru procesoare și semiconductori, document adoptat la data de 7 decembrie 2020. Declarația comună subliniază importanța microelectronicii ca tehnologie cheie și dependența altor sectoare industriale cheie din Europa de microelectronică pentru a inova. Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării intenționează să întreprindă demersurile necesare în vederea susținerii participării organizațiilor de cercetare, universităților și firmelor în aceasta inițiativă. La adresa https://www.research.gov.ro/ro/articol/5306/minister-comunicare-important-project-%20of-common-european-interest-ipcei-microelectronica găsiți detalii suplimentare și vă puteți exprima interesul de participare, dar atenție: Ministerul așteaptă propuneri făcute la nivel de instituție/organizație.

1.    Consultarea privind specializarea inteligentă (perioada de finanțare 2021-2027) se încheie în ziua de 22 decembrie 2020. Specialiștii care doresc să participe sunt invitați pe pagina http://specializareinteligenta.uefiscdi.ro/Survey/Home.aspx?scode=SI, pentru a se înscrie și a căpăta acces. Pot fi evaluate până la maximum 10 domenii. Acestea sunt grupate în categorii mari, cum sunt Economia digitală, Viața sănătoasă, Tehnologii inovative etc.

1.    URGENT - eveniment legat de Tehnologiile Generice Esențiale. Numai luni 14 decembrie 2020 vă mai puteți înscrie pentru participarea la Evenimentul de informare și publicitate și la Evenimentul  tematic cu titlul “Realizări în domeniul „securitate”.  Prezentarea unor rezultate obținute în cadrul proiectului TGE-PLAT”, organizate in cadrul proiectului TGE-PLAT (Parteneriat în exploatarea Tehnologiilor Generice Esenţiale (TGE), utilizând o PLATformă de interacţiune cu întreprinderile competitive), ce va avea loc online în data de 15 decembrie 2020, orele 11-13.15, pe platforma Microsoft Teams. Programul evenimentului este accesibil la adresa https://www.imt.ro/TGE-PLAT/evenimente.php. Puteți solicita participarea la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. până luni 14 decembrie, ora 14.

1.    Domeniul bio-nanotehnologiilor este vizat de noul plan CD european Horizon Europe (2021-2027). Un institut românesc performant în domeniu (ICMPP, Iași) gestionează un proiect finanțat din fonduri structurale prin care asistă în pregătirea de propuneri de participare la programele europene. Este vorba de proiectul BioNanoTech, prezentat pe site-ul  https://www.bionanotech.ro. Puteți interacționa cu directorul de proiect și în videoconferința organizată în după-amiaza zilei de 18 noiembrie 2020, în cadrul ediției anuale a Seminarului Național de Nanoștiință și Nanotehnologie (SNN 2020), prezentat pe larg mai jos.

Acest supliment este dedicat demarării activității IEEE Nanotechnology Chapter Romania (NANO42), a se vedea http://link2nano.ro/NANO42/index.html. În perioada 2020-2021 Chapterul proaspăt înființat are o conducere operativă asigurată de profesori din Departamentul de Dispozitive, Circuite și Arhitecturi Electronice din Facultatea de Electronică (ETTI) a Universității Politehnice din București, UPB (în timp ce asociația ASTEGI asigură o sponsorizare). Activitatea Chapterului va depăși cadrul ingineriei electronice (v. https://ieeenano.org/about), pe linia trasată de IEEE Nanotechology Council.

1.    Primul eveniment tehnic organizat de IEEE Nanotechnology Chapter Romania (NANO42) va avea loc online la data de 20 octombrie 2020. Intrați pe site-ul http://link2nano.ro/NANO42/index.html pentru a afla detalii despre conținutul evenimentului și modul în care vă puteți înscrie pentru a participa.

1.    Platforma tehnologică europeană de microsisteme inteligente EPOSS (https://www.smart-systems-integration.org/) organizează la 29 și 30 septembrie conferința anuală (însoțită și de brokeraj) în format digital. Pentru participare (fără taxă) înscrieți-vă la: https://www.smart-systems-integration.org/event/update-eposs-annual-forum-2020. Informații privind conținutul conferinței apar și la adresa https://astegi.ro/informatii/56-platforma-europeana-de-microsisteme-eposs.html

1.    Un grup de lucru al Comisiei de Știința și Tehnologia Microsistemelor a contribuit la consultarea organizată de Ministerul Fondurilor Europene (31 iulie 2020 - 21 august 2020) în legătură cu elaborarea Programelor Operaționale din viitorul exercițiu financiar (2021-2027). Opiniile legate de PO Cercetare-Inovare, Digitalizare și Instrumente Financiare (POCIDIF) sunt prezentate pe pagina https://acad.ro/comisiiAR/Comisia-STMS/STMS-opiniiPOCIDIF.htm

1.    Evenimentul ECSEL 2020 Symposium are loc online la data de 24 iunie 2020 (reamintim că ediția 2019 a avut loc la București). Participarea este gratuită, dar înscrierea este obligatorie, a se vedea  https://www.ecsel.eu/ecsel-ju-symposium-2020-brussels. Pandemia de COVID-19 a confirmat faptul că transformarea digitală are un impact covârșitor asupra economiei: de la agricultură la serviciile publice, de la industrie la administrația publică. Această evoluție este susținută de inteligența artificială, securitatea cibernetică, creșterea conectivității, senzori, edge computing, etc., asigurând stimularea industriei și utilizarea forței de muncă, critice pentru revenirea din prezenta criză, dar și pentru menținerea competitivității tehnologice a Uniunii Europene în competiția globală.

1.    Vă amintiți de National Nanotechnology Initiative (NNI), lansată în SUA acum două decenii? A fost semnalul și pentru lansarea dezbaterilor și programelor în domeniu în România. Ei bine, acum puteți consulta un raport recent privind evoluția NNI, la adresa https://bit.ly/36HGC2H. Mai mult, marți 9 iunie 2020, puteți participa la un webinar (organizat de University of Virginia) care va dezbate evoluția nanotehnologiilor. Detalii la adresa https://engineering.virginia.edu/events/nas-webinar-nations-nanotechnology-initiative (mulțumim Prof. Mircea Stan, de la University of Virginia, US). 

1.    Tehnologia informației și pandemia – număr special al ROMJIST. Un număr special al Romanian Journal for Information Science and Technology (ROMJIST), publicație a Academiei Române (Editor-invitat acad. Horia-Nicolai Teodorescu), va fi dedicat situațiilor de criză (incluzând actuala pandemie declanșată de noul coronavirus). Chemarea de articole de cercetare (termen limită – 5 mai 2020) este accesibilă la adresa https://www.romjist.ro/Special_issue-IST_in_Crises.pdf. Tematica se referă, prontre altele,  la gestionarea situațiilor de criză cu cele mai noi tehnologii (cum sunt Big Data și Machine Learning). Este menționată și utilizarea inteligenței artificiale (Artificial Intelligence) în epidemiologie. Prezintă interes și echipamentele și dispozitivele legate de monitorizarea stării pacienților la distanță, pentru evitarea contactelor cu personalul medical). Menționăm faptul că nanotehnologia și microsenzorii intră în profilul obișnuit al revistei (www.romjist.ro). Fără îndoială, numeroase progrese sunt raportate acum în lume, cum ar fi (Nano Magazine) realizarea unor teste COVID-19 de nouă generație, v.  https://www.worldnanofoundation.com/comparison-of-1st-and-2nd-generation-covid-19-antibody-tests.

1.    Impactul sistemelor ciber-fizice asupra societății și a industriei, este un eveniment-dezbatere organizat de Academia Română, Secția de Știința și Tehnologia Informației, împreună cu ASTEGI (în Aula Academiei, Calea Victoriei, 125, la data de 20 februarie 2020, între orele 10-13). Pe pagina https://acad.ro/com2020/pag_com20_0220.htm se găsesc invitația (care explică scopul manifestării), programul, dar și link-ul la pagina evenimentului, http://www.link2nano.ro/acad/D-CPS/, cu informații suplimentare (inclusiv formularul de înscriere). Sistemele ciber-fizice asigură interacțiunea directă între sistemele digitale și realitatea fizică. Ele ilustrează noua revoluție digitală și constituie un element esențial al noii revoluții industriale (Industry 4.0).  Printre aplicații se numără vehiculele cu conducere autonomă, IoT (Internet of Things) pentru monitorizarea sistemelor de utilități, irigație, controlul calității mediului, asistență medicală, dar și linii complete  de fabricație. Vorbitorii vor dezbate modul în care potențialul științific și de inovare poate fi mai bine folosit cu ajutorul unor instrumente de finanțare europeană (fonduri structurale) care facilitează colaborarea între universități sau institute (din sectorul public) și firmele private.

1.    Manifest pentru adaptarea la era digitală. La data de 16 octombrie 2019, Academia Română a lansat acest manifest, document accesibil integral la adresa https://acad.ro/mediaAR/com2019/c1016-ManifestEraDigitala.htm. Documentul a fost elaborat după întâlniri succesive ale unui grup de reflecție privind impactul evoluției TIC (tehnologia Informației și a Comunicațiilor) și IA (Inteligența Artificială) asupra omului şi societăţii. Acest grup de reflecție a fost înființat la inițiativa acad. Ioan Dumitrache, și este alcătuit din membri ai Academiei Române, specialiști în știința și tehnologia informației, tehnologia microsistemelor, inteligența artificială, economie, sociologie, filosofie, medicină, învățământ, precum și experți din mediul public și privat. S-a apreciat că societatea românească nu cunoaște și nu apreciază decât în mică măsură evoluția extrem de rapidă a acestor tehnologii, oportunitățile – dar și riscurile care apar. Nu există o abordare coerentă a acestei problematici și cu atât mai puțin un plan de acțiune la nivel național. Manifestul dezvoltă problematica respectivă și propune soluții.

Vă transmitem informații apărute recent despre două evenimente care se vor desfășura foarte curând în Aula Magna a Academiei Române:
(1) Marți 15 octombrie 2019, ora 11.00, acad. Ion Tighineanu, Președintele Academiei de Științe a Republicii Moldova, va prezenta expunerea „Ingineria nanomaterialelor. Nanoparticule. Nanoarhitecturi complexe pentru diverse materiale”.
(2) Miercuri 16 octombrie 2019, ora 10.00, are loc sesiunea omagială „IC¡MPP, Iași - 70 de ani de activitate”.

1.    Semicentenarul cercetării românești în micro-nanoelectronică. Comisia de Știința și Tehnologie a Microsistemelor (STMS) a Academiei organizează, cu suportul ASTEGI, o manifestare dedicată semicentenarului instituțiilor românești de cercetare în dispozitive semiconductoare, micro- și nanoelectronică. Simpozionul la care ne referim va avea loc joi 19 septembrie 2019, ora 9, în Aula (amfiteatrul) Bibliotecii Academiei Române (Calea Victoriei,125; v. și intrarea prin Bv. Dacia). Informația completă apare pe pagina http://www.link2nano.ro/acad/50MNE/. În prima parte a manifestării, scurte comunicări ilustrează evoluția cercetării instituționale (în principal prin Institutul de Cercetări pentru Componente Electronice și respectiv Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie, IMT București), dar și unele aspecte ale cercetării în Politehnica bucureșteană și în industrie, http://www.link2nano.ro/acad/50MNE/program.php. Pagina http://www.link2nano.ro/acad/50MNE/documente.php conține trimiteri la mai multă informație privind istoria domeniului.

1.    Informații după eveniment. EuroNanoForum 2019 (București, Palatul Parlamentului, 12-14 iunie 2019), https://www.euronanoforum2019.eu/ a avut tematica Progresul în nanotehnologie și materiale avansate la Orizontul 2020 și dincolo de acesta.  Datorită organizatorului local, INCD Microtehnologie (IMT București, www.imt.ro), prezența României în acest eveniment internațional a fost vizibilă prin comunicări invitate, numeroase postere și workshop-ul Romanian infrastructures, care a grupat un număr de prezentări excelente, listate la adresa https://www.euronanoforum2019.eu/workshops-ro-infrastructures/.

Toogle Left